Analyse

Oorzaak

Zuurstof in systemen leidt tot corrosie. De afbouw van zuurstof in een systeem, vindt in systemen met staal veelal plaats onder vorming van zogenoemd corrosieslib. Dit slib is in systemen vaak niet direct zichtbaar, maar kan wel problemen veroorzaken.

Dit uit zich meestal door verstopping of sedimentatie (afzettingen) in het systeem.
In het verleden werd de invloed van slib vaak bepaald door het meten van (laboratorium) parameters zoals troebelheid en bezinkrest of een visuele beoordeling. Dit gaf maar een matig betrouwbaar beeld, waardoor beheerders vaak met verstoppingen of disfunctioneren van systemen werden geconfronteerd, voordat duidelijke aanwijzingen beschikbaar zijn. 

Analyse 1

Nieuwe methode

Sinds 2016 is een nieuwe waterkwaliteits parameter beschikbaar, MFI (Modified Fouling Index). Met behulp van deze parameter kunnen we het risico op verstopping in systemen beter voorspellen. Een aantal jaren geleden is de methode geautomatiseerd en als een kleine, handzame en compacte meter op de markt gebracht. Dit maakt het mogelijk om de methode nu ook betaalbaar, eenvoudig en lokaal in te zetten voor andere toepassingen, waaronder gesloten systemen.

Problemen voorkomen

Corrosieslib dat wordt gevormd in een systeem omvat veelal zeer kleine deeltjes < 10 µm. Dit resulteert in het transport van deze deeltjes in het gehele systeem inclusief de kleinste openingen en locaties, en het ophopen en afzetten op die plaatsen waar geen, weinig stroming plaatsvindt.

Aangezien de deeltjes overal in het systeem worden gevormd waar zich metaal en zuurstof bevindt, is het dus ook niet lokaal in het systeem aanwezig, maar meestal door het gehele systeem gevormd en verdeeld.

Door magneet/vuilfiters toe te passen kunnen wij de kleine zwevende ijzerdeeltjes opvangen op deze manieer voorkom je schade aan de installatie.

Verstopping radiator

Filteren

Is uw cv-installatie vervuild dan zullen wij een magneet/vuilfilter installeren.

Lees meer

Reinigen

Na montage van het filter en de toepassing van de waterbehandeling wordt de installatie gespoeld.

Lees meer

Onderhoud

Door regelmatig het cv-water te controleren en het filter te reinigen blijft de installatie in topconditie.

Lees meer

Materiaal

Om de cv-installatie in topconditie te krijgen en houden heeft u ook de juiste materialen nodig.

Lees meer

Behoud van uw installatie

Om de installatie na reiniging en inregelen optimaal te laten functioneren zullen wij een magneetfilter en een ontluchter/ ontgassers monteren en zo nodig waterbehandeling toepassen.

De installatie kunnen wij periodiek voor u controleren om eventuele nieuwe vervuiling en corrosie voor te zijn.

Offerte op maat?

Wilt u een afspraak of offerte op maat? Neem gerust contact met ons op.

Wij werken in heel Nederland en België.